Üzletünk címe: 2360 Gyál, Kőrösi út 90. /// Nyitvatartás: H-P 9-18h, SZ 9-12h +3630 737 33 53

Kérdésed van? Hívj minket! +3630 737 33 53
Vagy írj nekünk: kreativdiszkont@gmail.com

Yourhobby blog

Újra divatban a szárított virágok!

2021.08.02 17:24
Újra divatban a szárított virágok!

Napjainkban a szárított virágok ünneplik nagy visszatérésüket a dekorálás és ajándékozás terén. A vintage, vagy a természetközeliség, romantikusság iránti rajongásnak köszönhetően nagyon keresett virágtrenddé váltak mind a hobbisták, mind pedig a virágkötészek, dekoratőrök körében.

Hogy ezt minek köszönhetik? Nagy előnyük az élővirágokkal szemben, hogy nem igényelnek különösebb ápolást, hanem kis odafigyeléssel évtizedekig eltarthatók és karbantarthatók. Mindez annyiból áll, hogy nem tesszük őket közvetlen napfényre, ezáltal védve őket a fakulástól. A leveleket és szirmokat egy nagyon puha ecsettel, vagy egyszerűen csak ráfújva leporoljuk rendszeresen. A szárított virágok jelenleg fellendülőben vannak, nem utolsósorban a virágüzletekben, dekorációs üzletekben.

 

Régebben még teljesen mindennapos volt a szárítással való tartósítása a dekorációs virágoknak, hiszen nem volt mindig ennyire könnyű a friss, üde, a világ minden tályáról származó virágok, dísznövények beszerzése. Általában a kertben nyíló, vagy a természetben fellelhető kerti és vadvirágokat gyűjtötték be, és még ez is erősen függött az adott évszaktól és időjárástól. Régen még otthoni hobbiként megmosolyogták őket, ma már viszont teljesen más szemmel nézünk rájuk, amolyan kultikus státuszuk lett, és már fogalomként tekintünk a szárított virágokra. Amerikától Európán át mindenhol nagyon keresettek a szárított virágok, növények - és nem csak a virágárusok körében.

 

Amina Filkins fotója a Pexels oldaláról

A divatszakemberek és a művészek is tudatosan színpadra állítják őket alkotásaikban, sőt, köszönhetően a virágkötészeknek esküvőkön is láthatjuk őket szebbnél szebb kompozíciókban. A szárított szirmokat ugyanolyan könnyű szórni, mint a művirágszirmokat, és mindenekelőtt sokkal romantikusabbak.

 

Ma már szinte mindent szárítanak a természetből begyűjtve. Nemcsak virágokat, hanem fűféléket, terméseket és leveleket is. Régebben a romantikusok az egyszerűbb vadvirágokat, mint például az ibolyát vagy a nefelejcset egy könyv lapjai közé helyezték, majd azt becsukva és nehezéket rátéve összepréselték, és ennek eredményeként lapos szárazvirágokat kaptak, melyeket aztán bele tudtak helyezni albumokba, fényképtartókba, vagy a kisebbeket akár medálba is.

 

Ma már a szárítás a technológiai fejlődés által egy professzionális területté vált, és a szárított virágokat egyre gyakrabban használják fel az egyre nagyobb volumenű és minőségű előállításnak köszönhetően. A szakmabeliek elkötelezettek, mert kevés az idejük és mégis szép hangulatot szeretnének teremteni megrendelőik számára; a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt elkötelezettek, mert nem értik, miért kell az élő virágokat rövid idő után kidobni, miközben még sokáig lehetne gyönyörködni szépségükben; és azok, akik szeretnének valami "mást", mert a szárított virágok jelenleg régi történelmük ellenére újdonságnak számítanak a természettől eltávolodott városi ember számára.

 

Ha belegondolunk, a szárított virágok jól illenek korunkba, hiszen egyre több fiatal, jól szituált ember választja a gyors és pazarló divat helyett inkább a használt ruhákat és tárgyakat, melyeket felújítanak, újra gondolnak és ezen ingóságok újból a mindennapi életük fontos részeik lesznek. A szárazvirágok is tökéletesen beilleszthetők ebbe a szemléletbe, mert, ahogy fentebb írtuk, szemben az élő virágokkal tartósak, sokáig felhasználhatók, és kis kreativitással újat lehet belőlük alkotni, így tovább is adhatók.

 

Most, hogy bemutattuk neked a szárazvirágok sokféle felhasználási formáját, biztos felmerült benned a kérdés, hogy miért ne használhatnád őket saját szárazvirágcsokrod, otthoni dekorációdként? Legfeljebb azt kérdezhetjük magunktól, hogy miért nem gondoltunk erre korábban?